Kuhu pilgu pöörame?

Kõigepealt ma kukkusin kõhuli. Jube valus oli.

Siis läks terve igavik, enne kui uuesti püsti sain. Teate ju küll – libe, peegelsile liuväli, ei ühtki tuge ja siis need uisud all. No ei saa püsti. Kurinael.

Edasi masendas mind see mass inimesi, kes kõik uue aasta teisel päeval liuglema olid tulnud. Üks paljudest asjast, mida ma Eestimaast taga igatsen, on RUUM. Ruum, mis ei täitu avamise hetkel otsemaid mustmiljon inimesega. Vahet pole, millega tegu – liuväli, bassein, seikluspark, lõbustuspark, rulapark, no mida iganes, siin kesk Euroopas on kõik kohad inimesi paksult täis. Ja mulle, tühjas Pärnu rannapargis kasvanud tüdrukule on see soolane hind.

Niisiis, kõht ja puus valutasid, inimesed litsusid ligi ja uisutuju oli absoluutselt saapa sisse vajunud. Ha-ha-ha, SAAPA sisse. Kui ma garderoobi kooberdasin, et uiske saabaste vastu välja vahetada, leidsin eest kõike muud kui saapad. No boots, nowhere. Steni botased olid kenasti ootel, aga minu saabaste asemel oli ainult märg laik. Ilus aasta algus, oli esimene sarkastiline mõte. Teisena tuli enesehaletsus kerge klombiga kurgus (kindlasti puusa- ja kõhuvalust tingituna). Kolmandaks tõdemus, et autoni pean sokkis minema. Päris pikk tee oli muideks minna.

Aga ei läinud sokkis. Garderoobis viibis nimelt üks meie küla naika, kes mulle lahkesti oma saapaid laenas, et ma Steniga autoni kõnniksin, seal poja hiigelbotased jalga paneksin ja tädi jalanõud uuesti garderoobi tooksin.

Liuvälja kassapidaja oli kah kangesti kaastundlik ja kena ning lubas helistada kohe, kui saapapaar imekombel välja peaks ilmuma. Mida ma sel hetkel veel ei uskunud. Sest siis ma ligunesin veel oma haletsuse ja kibeduse mullis. Et kole-kole maailm, pealegi inimestest ja vargapoistest pungil.

Minu lemmikblogija David kirjutas kunagi, et tasub treenida seda musklit, mis aitab tunda tänutunnet isegi siis, kui asjad päris pahasti on. Kui pahasti, seda ta skaalal märkima ei hakanud, aga ma ei räägi sõjast ja näljahädast, eksju. Ma räägin meie argistest asjatamistest, mis on täis puntraid ja pusasid ning triljoneid hetki, mil tahaks … no tahaks huulde hammustada ja ahastusest nutma puhkeda. Liuväljalt võõraste saabastega auto poole lonkides sööstis too mõte viuhti mu ajukurdide vahele.

Okei, mäemamma, no kadusid saapad ära, noh?! Vanad saapad ju. Aukus ja puha. Kukkusid kõhuli. So what? No oli meeletu mass jääl. Ja siis? Aga mõelda vaid, et on inimesi, kes elavad sellist elu, et tulevadki liuvälja garderoobi vanu saapaid näppama. Kui kurb. Kui masendav. Ja see kukkumine, kõik jäi ju terveks. Kondid, liigesed, kõik. Ja see mass seal jää peal. Kui palju on maamunal inimesi, kes ei saa kunagi massi seest irduda. Nad elavadki KOGU AEG mustmiljon teise inimesega kõrvuti. Aga sina võid põgeneda mäkke Ei! Veel parem, sa võid suvel Kabli randa minna! Ja mis peamine, külanaika oli kui tellitult kohal.  Nii armas ja lahke pealekauba!

Kuhu me oma pilgu keerame? Mida otsustame vaadata? Teel koju seletasin Stenile, et see ‘saapalugu’ on tegelikult hea trenn, oma mõtlemise ja suhtumise trenn ja mulle tundus, et poja noogutas päris agaralt kaasa. Olen hakanud seda pilgu mujale pööramist päris palju kasutama. Niimoodi teadlikult, iseennast kõrvalt jälgides. Need negatiivsed tunded ja tuiked tulevad lihtsasti, ilma pingutuseta. Kui tahad kraavist välja ronida ja uut rada astuda, vot siis peab ennast kokku võtma. Aga nagu iga harjutamine, teeb ka see meistriks või no vähemalt saab kraavist rutem välja.

Saapad, muideks, leiti üles. Aga aukus endiselt. Ja vanad. Ega nendega mujale kui liuväljale enam minna saa!

One thought on “Kuhu pilgu pöörame?

  1. Meie pere käis ka uisutamas (mina mitte, kuna detsembris oli mul pôlve op) ja kui ma pildid FB-i panin (sest muidu ju ei ole käinud 🙂 ) siis Pärnu inimesed kadetsesid, et neil pole kuskil uisutada. Nii et saad tänulik olla, et üldse kuskil liuelda oli, hoolimata rahvamassist 🙂

    Head uut aastat kogu su perele!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s