Kana õpetab kana

Shokolaadivabrik, keskaegsed kindlused, minirongide park, liustikud, mägirestoranid, jne, jne. Me oleme neid paiku kümneid ja kümneid kordi väisanud ent iga uue külalisega läheb trall uuesti lahti.

Eile, uhkest Gruyere’i lossist alla kõmpides ja kuulsaid kohalikke beseekooke õrnalt tassides, ütles Saskia, ‘Hea, et need turismimagnetid siin nii ilusad ja toredad on, sest muidu oleks ikka päris tüütu neid nii mitu korda külastada!’

Eks sõpradele tahad ikka parimat pakkuda ja kui keegi juba nii pika ja kalli reisi ette on võtnud, siis oleks nadi mitte ringi tiirutada ja kohalikke maiuspalu eksponeerida. Aga vot üks paik on, kus ma enam eriti käia ei viitsi. Ja vabanduses juba ette. See paik on spa. Olen küll kala tähtkujust, aga märjaks saada mulle ei meeldi. Viilisin siis kenasti kõrvale ja sättisin end hoopis spa kohvikusse koolitöid parandama. Kah mõnus ju!

Kohviku baaridaam oli siuke särtsakas naika. Ja suure, laia naeratusega. Ja väga loodusteadlik. Kui üks emme tuli leti äärde lapsele kõrt küsima, ulatas naine talle küll kõrre, ent viskas kui möödaminnes sekka hoiatuse ‘Ettevaatust! Mõelge loodusele!’

Mind raputas see manitsus kontrolltöödeuimast üles. Kui kümme minutit hiljem uus laudkond suurele poisile imemiskõrt küsis ja baaridaam taaskord looduse eest välja astus, jäin pikalt mõtisklema.

Mina olin temaga nõus. Kes poleks meist suuri merekilpkonni näinud kel värvilised joogikõrred ninas! Aga samas mõtlesin, kui väga ei meeldi ühelegi täiskasvanule, et keegi teine teda õpetama tuleb. Isegi kui sel teisel absoluutselt õigus on. Teise laudkonna meesterahvas muigas ja hakkas hoopis lennukite suurest saastast rääkima, aga baaridaam ütles naeratus näol, et kõik suured asjad hakkavad väikestest. Ja jälle pidin temaga nõus olema.

Ehk siis, kuidas käituda? Kui mina oleks see baaridaam olnud, siis kaunistaks baariletti suure tõenäosusega silt, et kõrsi selles baaris ei anta. Ma ei jaksaks iga uue kõrrenõudjaga väitlema hakata. Aga südamerahus plastikut kah ulatada ei suudaks.

Ja ikka pilte ka. Turismijalutuskäigult.

IMG_6490

IMG_6501

IMG_6509

One thought on “Kana õpetab kana

  1. …aga see, kui keegi ütleb ja veel ka ilusti, paneb inimesi asja üle rohkem mõtlema, kui silt, millel kirjas ‘Kõrsi ei anta/ole!’.
    Inimesed tunnevad ennast algul pahasti, sest saavad ise ka aru, et oma sooviga tapavad loodust, aga ma arvan, et nii mõnigi neist inimestest on just tänu sellele kogemusele hiljem kärmed ka teisi sarnases situatsioonis manitsema.
    Ehk siis minu arvates on sellised viisakad ‘manitsejad’ igati teretulnud…aga ainult viisakad 😉

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s