Aga kas teie teate?

Mul läks liumäel kõht lahti. Või mis liumäel?! See oli püstloodis veetoru, millest väikesed poisid mind alla laskma meelitasid. Ma puiklesin muidugi viimase hetkeni vastu, aga siis marssis mööda veekeskuse töötaja, kes kinnitas, et see pole üldse hull laskumine. Et viuhti ja läbi, pole aega kartagi. See märkus oleks pidanud mind ettevaatlikuks tegema. Aga torusse ma ronisin ja pärast Sten ütles, et hästi palju kisa oli kuulda. Ehk et nii kähkukas see langemine ikka ei olnud – häälel oli kenasti aega kõrist välja saada.

Pool tundi enne olin ma pikutanud rannatoolil ning nautinud sisebassudele nii omast niisket soojust. Mu põlvedel lebas anatoomia konspekt, mida ma laisalt lõpueksamiks õppimise eesmärgil lehitsesin. Suurtest akendest voolas ruumi päikesevalgust, igal pool vulises vesi, kostsid laste siiralt õnnelikud kilked ja vanemate natuke hoiatavad hõiked. Mõnus oli olla.

Ja siis tulid Sten ja tädipoeg ja anusid, et ma nendega seiklema läheksin. Mugavam oleks olnud keelduda. Aga miski surkis mind takka ja nii ma kahe üheteistaastasega mööda veekeskust silkasingi. Ronisin muudkui treppe mööda kõrgete liumägede otsa, juubeldasin kurvides, kui vesi näkku pritsis ja joovastusin poiste õnnest.

Mugavus. Mida vanemaks me saame, seda ohtikumaks see lõks muutub. Kas mu elu oleks palju, palju värvilisem, emotsioonide küllam ja põnevam, kui kaoks mugavus? Kas ma teeksin hoopis teistmoodi asju? Kas ma suhtleksin hoopis teistmoodi inimestega? Mis oleks, kui mugavus ühel hetkel õhku haihtuks ja mind vabaks laseks?

Mugavuse kaksik on harjumus. Harjumus teha nii, mõelda naa ja langetada selliseid otsuseid. Ajju on sisse küntud just sellised vaod ja neid mööda me siis veereme.

See jube veetoru tekitas mus täna riburada küsimusi. No näiteks:

Kuidas mõista, et mootoriks pole muu, kui vana harjumus?

Kuidas aru saada, et teatud vaod, mis on kangesti sügavaks küntud, meid enam õigesse kohta ei vii?

Kuidas ära tunda see hetk, mil mugavuselõks peibutab ning sellest siis targalt (mitte rapsides!) mööda minna?

Kas teie teate?

 

5 thoughts on “Aga kas teie teate?

 1. Ei tea. Tuleb usaldada sisetunnet aga ka tema võib olla petlik. Ainult südamega pidi hästi nägema, eks tulebki seda kasutada ja tihti ongi süda katki, sest kisub erinevatesse suundadesse 😦 Siis tuleb lihtsalt aeg maha võtta ja mitte midagi teha. Saata mõlemale poole oma häid mõtteid ja soove ning oodata. Ükskord kõik laheneb…. võib-olla läheb halvemini kui mõttes oli aga kokkuvõttes läheb ikkagi kõik nii nagu peab, või nõks paremini.

  Liked by 2 people

  1. “Siis tuleb lihtsalt aeg maha võtta ja mitte midagi teha. Saata mõlemale poole oma häid mõtteid ja soove ning oodata.”
   See on minusugusele kannatamatule VäGA HEA nõuanne 😀

   Like

   1. minul on see sellepärast vajalik, et emotsioonid võtavad üle ja pean nende alla piiluma. see võtab aega.
    ja samas on mul hirm, mistõttu mingite tegevustega liigselt viivitan.

    Liked by 1 person

 2. Mingit retsepti selleks kindlasti pole. Ja igaüks jõuab ise lõpuks oma arusaamadeni, mis sobib ja mis mitte. Ning mis on kõige huvitavam… Nüüd, mil lapsed enam-vähem suured või vähemalt nii palju, et ma enam ei pea iga nende liigutuse üle valvama, siis on tekkinud selline omamoodi vabanemine iseendaga olemiseks. Ma ei tea, kas see tuleb lisaks ka vanusest, aga ma olen üha ükskõiksemaks muutunud selles suhtes, mida teised võivad sinust arvata või mitte. Ma teen asju, mis mulle meeldivad, mis panevad mõne noorema imestusest kulmu kergitama, sest millegipärast on eelarvamus, et vanad inimesed on muudeks asjadeks loodud 🙂 Ma ei pea ei endale ega teistele midagi enam tõestama. Minust ei saa kunagi vanaema, kes ainuüksi köögipliidi ees pannkooke küpsetab ja sokke koob (mitte et see mulle ei meeldiks), sest minus on liiga palju sees seda vanaema-õunapuu-otsas isikut. Eriti lastega koos tegutsedes.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s