Viimane õhtu Toskaanas

Ettekandja poiss, too noorim, lippab veinikeldri kõrvale pingile ja teeb kähku ühe suitsu. Viimane kopsutäis mahvi saab vaevalt lõpuni tõmmatud, kui juba hõikab omanik tüübi tagasi. Just tühjaks jäänud lauale heidetakse uus valge-punase ruuduline linik, tuuakse klaasid ja taldrikud,juhatatakse uus laudkond istuma, kallatakse veinid ja õhtu jätkub.

Eemalt hakkab kostuma puhkpillimuusika. Tänava otsast marsib meie suunas kohalik bänd, kes annab otse tratorria kõrval hilisõhtuse kontserti. Aga nende muusika mattub restorani üldise sumina sisse. Mida valjemaks saab trompet ja tromboon, seda jutukamaks meie kõrvallaudkond.

Kogu tänav on täis inimesi. Naised zhestikuleerivad ühes grupis, mehed teises ja kõikide vahel ja ümber ja läbisegi jooksevad lapsed.

Tüdrukud vastaslauas räägivad korraga ja kuulavad korraga ja joovad nii ohtralt veine, et kelner muud ei teegi, kui jookseb üle tee veinikeldrisse uusi pudeleid hankima.

Me sattusime siia kogemata. Eelmisel õhtul, kui üheski teises paigas vabu laudu enam polnud. Teendindus ja toit olid nii vaimustavad, et otsustasime oma lahkumisõhtu siinsamas korraldada. Ainult et … kui me kell üheksa oma viieliikmelise kambaga saabume, on trattooria terrass rahvast pungil täis ning ainut totud turistid tulevad ilma ette reserveerimata. Mäemees teeb igaks juhuks ühe tiiru lõbusate laudkondade vahel, kui omanik, too tüüp, kes eelmisel õhtul oma mersu ja liibuva triiksärgiga saabudes puhtaverelise itaalia stereotüübi mõõdu täis andis, teda märkab, õlale patsutab ja meid baari juhatab.

Subito, subito!’ lubab ta laua organiseerida ning kallab mulle ja mäemehele ootamise ajaks külma proseccot.

Ettekandjad, kes  meid eelmisel õhtul teenindasid, tulevad ja tervitavad ja tekib tunne, et me kuulume siia, oleme selle suure perekonna liikmed.

Viis minutit hiljem on laud valmis, antipasto,prima, secondo  – kõigil on juba oma lemmikud tekkinud. Anders jumaldab salaami ja singilõike kohalike juustudega, mäemees metssea kastmega pastat, Sten ei väsi pizzast ja Saskia lasagnest. Ja ikka need kaks liitrit aqua naturale’t ja frizzante’tning meile jumalate nektarit otse Toskaana südamest.

Elu on ilus ja aina ilusamaks läheb. Õhtu kogub tuure ja rahvast aina voorib ja hääled muutuvad lõbusamaks ja valjemaks ja omanik muudkui käib ja patsutab meid õlale ja kelnerid teevad silma ning küsivad aina ‘Va bene?’

Aga põhiroad, vot nemad ei taha tulla, sest köök on tilluke ja rahvast palju ja vein saab otsa ja toitu ikka pole ja omanik vaatab silmanurgast meie poole ja teeb seda, mida ma kuskil varem näinud pole. Lippab kööki ja toob lauale uue pudeli imelist veini, kallab me klaasid punast täis ja ütleb vabanduseks, ‘see on meie poolt, sest ‘la cucina è troppo piccola!’ ja andke andeks ja jumala eest, armsad inimesed, nautige!

Sten saab ettekandjapoisiga sõbraks. Ja Anders palub et me kindlasti tagasi tuleks ja mäemees arvab, et siia võiks isegi kolida ning ta liituks hea meelega selle kohaliku puhkpilliorkestriga, sest ta ju oskab trompetit mängida. Ning minul on lihtsalt nii hea olla, et südames hakkab pitsitama.

Oleme üks viimastest laudkondadest. Kell on natuke üle südaöö ja tänav näitab esimesi maharahunemise märke. Too noorim ettekandja saab terve suitsu rahulikult lõpuni tõmmata ja kelner ei jookse enam vaid astub täitsa rahulikult ja omanik sööb viilu pizzat.

Enne minekut kutsuvad nad meid kööki, valavad tilluksed pitsid limoncello’ t täis, omanik teeb kõigile põsemusid ja me saame suurimateks sõpradeks.

Mäemees on nii elu ja väge täis, et jutustab terve tee parklasse maailma kõige tobedamaid nalju, mis mind niiviisi naerma ajavad, et mul ei jää lihtsalt muud üle, kui parklas, suvalise auto taha pissile minna.

Ja siis on vaikus ja vaimustus, mis tasapisi settib ja öö ja lõpuks ometi jahedus, mis laseb magada, et uuel päeval kümme tundi kodu poole reisida.

One thought on “Viimane õhtu Toskaanas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s