Põrumise vajalikkusest

Kooliaasta viimases tunnis palun ma õpilastel lõpetada alljärgnevad kolm lauset.

1.Ma olen oma tööga inglise keele tunnis rahul / mitte rahul, sest …

2.Harjutused ja tegevused, mis mind aitasid olid …

3.Ma oleks soovinud rohkem …

Kuigi ma ei oota neilt õpetaja analüüsi, tuleb see nii ehk naa nende vastustesse sisse. Korjan lehed tunni lõpus kokku, lähen õpetajate tuppa, võtan tassi kohvi ja istun hetke imekiiresti põksuva südamega, õpilaste vastukajad minu ees laual. Ma kardan. Ja olen põnevil ka. Aga lõpuks kordub ikka sama stsenaarium. Enamus vastukajast on hästi positiivne (ma olen vist kirjutanud, kui suure andumusega ma oma tööd teen ;-), aga mind intrigeerib mu oma hirm. Sest ma ju tahan tagasisidet. Ma vajan seda.

Ma tahan õppida, kasvada, edasi liikuda. Kuidas oleks see ilma heasoovliku kriitikata võimalik?!

Alles hiljuti kurtis üks meie kooli disaini õpetaja, kui keeruline on õpilaste töid arvustada. ‘Nad lähevad otsemaid turri. Nad ei oska kriitikaga midagi konstruktiivset peale hakata. See on nende jaoks rünnak,’ ahastas ta.

Hirm kriitika ees on hirm põruda. See on paaniline hirm mitte suuta OTSEMAID tasemel olla. See on alateadlik arvamine, et elu on võistlus ja see, kes kukub, jääb otsemaid teistest maha. Aga see on ka suutmatus näha avaramalt, näha elu, kui rännakut, kus me kõik õpime ja õpime ja õpime. Ja need, kes oskavad kukkuda, kes oskavad peale kukkumist uuesti üles tõusta ja uue teadmisega taskus edasi astuda, need jõuavad lõpuks ikkagi oma teel kaugele.

Mu praegune suur lemmik, Seth Godin, on põrumise kohta hästi inspireerivalt kostnud,

The rule is simple: The person who fails the most will win. If I fail more than you do, I will win. Because in order to keep failing, you’ve got to be good enough to keep playing.

So, if you fail cataclysmically and never play again, you only fail once. But if you are always there shipping, putting your work into the world, creating and starting things, you will learn endless things.

You will learn to see more accurately, you will learn the difference between a good idea and a bad idea and, most of all, you will keep producing.

Ma jätan tänasesse õhtusse sellise mõtte,

Iga põrumine on uus võimalus kasvada, sest nüüd ma tean, mis ei toimi.

… ja lähen nüüd reedeõhtut nautima (PS – eksamid on parandatud!)

2 thoughts on “Põrumise vajalikkusest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s