Ratas

Meil on mäemehega paar sellist lapsepõlvelugu, mida me nagu vanad inimesed pidevalt heietame. Tema räägib ennastunustavalt ajast, mil nad poistega metsas plahvatusi korraldasid ja filmisid. Ja mina räägin ikka ja uuesti päris oma jalgratta saamisest. Miks me ennast kordame, miks iga uus kord unustame, et see lugu on ju räägitud, seda ma ei tea, ent ma tean seda muiet, mis mäemehel suule tuleb, kui ma jälle meenutama hakkan. Mõistva ja hea kaaslasena laseb ta mul loo alati viisakalt lõpuni jutustada. Müts maha!

Ma sain endale ratta tänapäevamõistes ikka päris hilja ja eks seda magusam see tunne oli. Mäletan, kuidas mõnusalt õlist, ühegi kriimustuseta läikivat Ereliukat rattapoest koju lükkasin.

Kevadeti, nii kui lume alt piisavas koguses asfalti välja sulas, hakkasin väntama. Ratas andis vabaduse, võimaluse pead ja hinge puhastada. Võimalik, et ma tol hetkel seda kerguse tunnet seletada ei osanud ega tahtnudki. Teadsin vaid üht, kui tuba hakkas kitsaks jääma, kui äng ei andnud hingata, siis sai rattaseljas lohutust.

Eile tundsin taaskord ehedalt, kui imeline on läbi tuule ja päikese väntamise rütm. Kui puhastav, rahustav ja pingeid maandav. Sõidame küll kõik koos, aga ometigi omaette. Korraga on igaühel oma mull, milles lõdvestuda. Toas öeldud kurjad sõnad, varateismelise mossis nägu, puhkuse eufooriast korraks väsinud ema – kõik pusad lendavad rattal sõtkudes nelja tuulde laiali. Järele jäävad valgete pilvetuttidega sinine taevas, ristikheinast mummuline karjamaa, jõelt üles kanduv vee-värske õhk ning sile tee, mis meie rattad pehmel surinal hilisõhtusse viib.

IMG_2094

 

One thought on “Ratas

  1. Neid roosade korvidega rendirattaid on linnas nii lahe vaadata. Teevad pildi rõõmsaks ja värviliseks. Ja neil väntajad tunduvad ka alati eriliselt heas tujus 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s