UJUDA OSKATE?

Ma uskusin kuni tänase päevani, et oskan ujuda.

Tõenäoliselt põhines see veendumus kahel asjaolul. Esiteks, ma ei ole veel ära uppunud. Ja teiseks, ma liigun alati edasi. Ma ei räägi kiirusest, eks. Ma nendin lihtsat tõsiasja, et see paik, kus ma sahmimisega algust teen ja see, kus ma enam ei jaksa, need on kaks erinevat kohta. Ehk siis, ma oskan ujuda.

Ja seda sama soovin ka oma kallitele mäekollidele. No et nad oma emme moodi ujuda oskaksid. Mis tähendab, et neil on sel nädalal Sioni välibasseinis ujumistunnid.

Esimesel kahel päeval saatsin nad pöidlaid püsti hoides vee suunas ja kobisin ise õndsasse varjualusesse lugema. Tunni lõppedes käisin uurimas, et kuidas kallite võsukeste tehnika areneb ja kas nad juba oskavad ujuda. Nagu emme.

Kuna täna on ilm nii kuum, et isegi varjus ei saa lohutust, sulpsasin laste lähedal vette ja hakkasin konnama, loe: konna stiilis ujuma. Kui korraga kuulsin treenerit, siis laste treenerit, bassu äärest hüüdmas, ‘oi-oi-oi, mis SEE on????’ Alguses ma arvasin, et ta utsitab mu kullakesi ja muhelesin omaette. Aga siis ta hüüdis uuesti ja ma sain aru, et tegu on mulle heidetud kommentaariga. ‘Mis need jalad seal taga teevad? Mis südant sa moodustad?’

Olgu vahele öeldud, et Maya, laste ujumistreener on mulle juba mitu aastat tuttav tegelane ja noh, me sümpatiseerime teineteisele. Ausalt öeldes saab Maya vist kõikide lastevanematega super hästi läbi. Ja lastega muidugi ka!

Ehk siis, Maya võib mind seal bassu ääres välja naerda. See on täitsa ok.

Kui tund läbi sai, ronisin kaldale ja tegin treeneriga jalaharjutusi. Ja tõepoolest, ma olen algusest peale täiesti valesti konnanud. Muidugi on nüüd uuesti ja õigesti õppimine paras tegu, sest aastatega sisse harjutatu punnib kogu aeg vahele.

Korraks ma natuke kahtlesin ka, et äkki Maya ajab mingit jama juttu. Ent kodus internetist vaadatud video oli tema poolel ja nüüd olen mina see, kes laste moodi ujuma peab õppima.

Ja teie, ujuda oskate?

5 thoughts on “UJUDA OSKATE?

 1. Kusjuures ma arvan, et mul on sama lugu – enda meelest oskan ujuda, aga kui mõni päriselt oskaja näeks, siis pugistaks kindlasti vaikselt naerda 😀 Küllap on need väärad ujumisliigutused ka liigse energia kulutajad ja kui ma oskaksin õigesti ujuda, siis oleks jõudlus raudselt suurem. Ehk et minulgi mõlgub mõttes ujumistrenn, õpiks krooli ja vettehüpped ka veel ära!

  Liked by 1 person

 2. Ma julgen öelda, et ma oskan ujuda ja mulle meeldib mitu, mitu korda rohkem ujuda, kui näiteks joosta (no joosta ei meeldi mulle kohe üldse). Ma ei tea kui õige on mu ujumisstiil tehniliselt, kuigi olen aastaid tagasi ujumistrennis käinud ja nüüd vaatan iga nädal pealt kuidas mu enda last õpetatakse, aga edasi ma liigun ja kui vaja siis ka üsna ruttu.
  Samas see ei garanteeri üldse seda, et ma kuskil veekogus, mis ei ole bassein, hätta ei võiks sattuda või koguni ära uppuda, sest näiteks lainete ja hoovusega meres ujumine on hoopis teine asi kui kuskil basseinis sulistamine.

  Like

  1. Tead, Alice, ma muideks eelmisel nädalal hakkasin esimest korda looduslikke veekogusid kartma. Mitte vett kui sellist vaid näiteks üle jõe või järve ujumist. Ma sain nimelt bassus krooli ujudes jalga siukse krambi, et kui ma bassuäärest kaugemal oleks olnud, pidanuks päästepoiss vette hüppama. Reede õhtul oli meil joogaplikadega järve ääres piknik ja kuna õues oli jätkuvalt kuumaliane, siis otsustasime kõik vette hüpata ja järve teisele kaldale ujuda. Keset järve haaras mind kerge paanika, et mis siis, kui mul nüüd see sama kramp jalga lööb. Mida ma siis teen? Ehk et, suure tõenäosusega saab minust ääri-veeri supleja.

   PS – mäemees oli muideks järves ühte meest ujumas näinud, kel oli kuklal mingi oranzh kotisarnane asi … huvitav, kas see on mingi päästerõngas juhuks kui? Ise pole eales kuulnud ega näinud.

   Like

   1. Krambid võivad tõesti elu ohtu seada. Kas jalakrambid ei ole ka mitte kiired tulema kui ujuda külmas vees? Ma õnneks või kahjuks pole ise midagi sellist veel basseinis kogenud. Ookeanis püsin nagunii ainult madalas vees, kohe nii madalas, et pärast on püksid liiva täis 🙂

    PS. Võib olla oli sellel mehel midagi sellist kaelas
    http://www.tuvie.com/pfd-personal-flotation-device-by-sanu-k-r/
    Või mingi muu samalaadne päästevest, mis nöörist tõmmates õhku täis läheb (no umbes selline nagu lennukites pingi all on 🙂

    Aga kõige targem on vist alati ujuma minna kellegiga koos. Soovitavalt lifeguard-iga 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s