Jooga

DSC_4718

Mõte, et minust võiks ühel heal päeval joogaõpetaja saada, saabus täiesti lambist.

Istusin ise õpilasena joogatunnis, vaatasin oma tillukest ja käbedat õpetajat ning korraga turgataski. Miks mitte mina? Kui väga tahta, siis see peaks ju võimalik olema! Pealegi olin ma omadega tookord natuke ummikus ning otsisin uut võimalikku lehte, mida ette keerata.

Neli aastat ning kuhjaga kokkusattumusi hiljem sulgeb mu tilluke joogakool nädala pärast suvevaheajaks aknaluugid. Esimene aasta joogaõpetajana saab läbi ja ma ei julge ikka veel päris sügavalt ja südame põhjast uskuda, et see imearmas hele saal on minu pesa ja need ilusad inimesed tulevad minu käe all joogatama.

See, kuidas jooga ja meditatsioon mind kui inimest lihvinud on, see on omaette hiiglama pikk teema ja eks ma kild killu haaval sellest siin jutustan ka. Aga mida ma joogaõpetajana olen täheldanud?

Seda, et õpetajaks vist tõesti sünnitakse. Tol korral ummikus kükitades ning uut väljapääsu otsides ma ei arvanud, et saatus mulle kavalalt silma teeb ning hoopitükkis järjekordse õpetaja ameti saadab. Vähe sellest. Minu töö inglise keele õptajana sai tänu joogale hoopis uue hingamise. Kui paljud hirmud ja krambid on tänu regulaarsele joogatamisele peaaegu et õhku haihtunud.

Ma olen inimeste inimene. Mõnikord mul on kodu vaikuses küll tunne, et ei kipu kuhugi ega kellegi manu, aga piisab esimeste õpilaste nägemisest, kui mu energiaallikad taas jõuliselt mullitama hakkavad.

Mulle meeldib juhendada, näidata, seletada. Ja kui mu õpilasi uskuda, siis tuleb see mul hästi välja ka.

Mulle meeldib uut joogaseanssi kokku klopsida. See on nagu maailma parima Sudoku lahendamine. Kõigepealt valin teema. Mõnikord on vaja immuunsüsteemi turgutada, mõnikord seedimisele kaasa aidata. Aga on nädalaid, kui tundub õige tegeleda eneseusu või sisemise tasakaaluga. Vastavalt teemale hakkan siis joogaasendeid valima. Edasi tuleb need õigesse järjekorda panna, mõelda varuvariantidele juhuks, kui keegi mõnda asana’t teha ei saa või tohi. Lisaks tuleb igale seanssile lisada sobivad hingamistehnikad. Ühesõnaga maailma mõnusaim nikerdamine. Minu arust.

Mulle meeldib jagada seda head, mida ma oma jooga õpetaja koolituselt pidevalt saan. Aidata teistel samasugust rahu ja heaolu tunda, mida ma ise iga seanssi lõpus matil istudes tajun. Siis, kui mu näol on mõnusalt totu naeratus ning hinges suur rahu. Nagu ookean. Lai ja lõputu.

Minu sügav kummardus mu õpetajatele ja õpilastele.

DSC_4726

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s